Sunday, 25 October 2015

Baby Anis Termakan Silica Gel

Ya Allah.. Patutla baby Anis diam je x bnyk kerenah waktu sy sibuk melayan Perfect Match kat tv, rupanya dia pun sibuk 'mengonyel' Silica Gel!! Ya Allah...memang sy x sedar. Sy cuma sedar bila prasan ada smthing kaler putih dlm mulut Anis. Bila sy korek2 rupanya bungkusan silica gel yg dah pun bocor.. Bertambah haru dan gelabah badak bila tgk bungkusan tu dah kosong... Ya Allah! Mana pegi smua manik2 silica tu??? Sy korek2 lg mulut Anis...ada la tjumpa 2 butir celah2 gusi dia tu. Ya Allah...susahnya hati.... 

Nak wat apa ni??? Camana nak buat ni?? Nak google pun x tau nama apa benda Allah tu... Ubat gegat ke?? Kalau google 'termakan ubat gegat' memang kecut perut sy bacanya...bahaya. Hati sy x tenang... Nak bernafas pun rasa mcm x sempat... Kaget mak nak oiii.... Sy cuba control 'gabra' tu supaya mr husband x prasan...bukan apa, risau dia pun cemas nanti.. Cepat2 sy bertanya pd grup whtsap sahabat2 yg tau hal2 kesihatan... Alhamdulillah dpt jawapan... Namanya "Silica Gel' . Dapat je nama tu trus google lagi..

Lepas google dan baca beberapa article tu dpt la sy bernafas dgn tenang skit... Alhamdulillah, silica gel ni tidak la sebahaya ubat gegat.. Oleh kerana sifat silica gel ini adalah menyerap lembapan, Baby yg termakan silica gel kemungkinan akan mengalami mata kering, iritasi, rongga hidung yg kering, tekak kering dan rasa tidak selesa pd perut. Ya Allah...kesian anis.. Cepat2 sy susukan dia dan berdoa semoga Allah selamat Anis dr simtom2 sebegitu. Semoga Anis kuat InsyaAllah. 

Setakat ni sy tgk Anis mcm biasa je... Lepas menyusu dia tdo sekejap dlm 10 minit pastu dah bangun & continue balik main2. Alhamdulillah nampaknya... Tp dlm hati sy masih ada prasaan risau. Allah...

2 comments:

  1. Anak saya termakan silica gel. St sibuk br pindah urus barang-barang. Anak sy 1 tahun 5 bulan main di kamar. Pas sy masuk kamar sy lihat butiran silica gel di atas karpet. Sy pusing panik 7 keliling. Anak skrg tidur habis di susuin tp sy tak tau apakah silica gel itu sdh termakan atau tidak. Panik :,(

    ReplyDelete
  2. Anak saya termakan silica gel. St sibuk br pindah urus barang-barang. Anak sy 1 tahun 5 bulan main di kamar. Pas sy masuk kamar sy lihat butiran silica gel di atas karpet. Sy pusing panik 7 keliling. Anak skrg tidur habis di susuin tp sy tak tau apakah silica gel itu sdh termakan atau tidak. Panik :,(

    ReplyDelete