Friday, 6 May 2016

Terlambat Sunatkan Baby Anis

Anis dah umur 1 tahun baru teringat yg dia blum dikhatankan lagi. Adduuhh... Camana la sy leh terlupa.. Agaknya sibuk sgt dengan hal2 di pejabat, hal2 kerja.. hal abah Anis masuk spital kena paru2 berair, kena org 'hantar' lagi... Abang Anis nama Daniel pulak kena demam Denggi masuk spital lg... Pastu sy pulak kena tukar department plak kat ofis..kena blaja bnyk benda baru.. mcm2 hal pulak kebelakangan ni sampai terlupa benda penting nak khatankan Anis. 

Bila dah teringat tu, sy pun cepat2 pegi klinik. Tapi bila pegi klinik, pihak klinik tolak mentah2. Alasan umur Anis dah setahun, nurse bgtau doktor x nak sunat baby yg dah besar. Doktor cuma nak sunatkan baby yg betul2 baby je.. Come on la doktor, baby sy baru umur setahun je...x kan x de budi bicara. Terlebih skit jer... Aduhaiiii....

Apa2 hal pun, ibunya si Anis selfie dulu ye... Jangan marah ye....


Bila klinik tolak baby Anis, sy pun sibuk tanya sana tanya sini klinik mana yg boleh khatankan baby umur setahun. Kawan2 ada rekemen klinik ni, klinik tu...tp bila pegi klinik tu diaorg tolak gak.. Alasan baby dah besar!! 

Masa terus berlalu, Anis pun dah hampir nak masuk 1 thn 2 bln dah..

Masalah 'sunat' ni masih belum selesai lagi...

Sy dan suami dah mula rasa stress... Mana nak khatankan Anis ni. Tak kan x khatankan dia...

Ada yg kata "x payah la khatan, bukan wajib pun". Memang btul bukan wajib, tp sy rasa x best kalau x khatankan Anis. Lagipun itu tuntutan Nabi Muhammad SAW kan... Ada yg kata kalau tak di sunatkan nanti anak perempuan kita tu kurang rasa 'malu' nya... Eehh!!! Lagi la sy stress dengarnya!!! 

Hari ni Jumaat, 6 Mei 2016 sy cuti mingguan, kebetulan anak dara sy Farah Diana pun ada so sy ajak dia sama2 cari klinik yg sanggup khatankan Anis. Kalau dah x ada klinik yg sanggup, sy plan ke hospital pakar je. Kalau doktor pakar pun x sanggup, kita pergi yg 'lebih pakar'!!!!! Bidan Kampung!!!



Dalam kereta kakak DD rajin layan adik dia selfie..



Klinik pertama yg kami pergi, reject mentah2...alasan baby dah besar. Ok. Find. Ada rasa kecewa. X pe la...memang salah sy. Sy yg lambat nak khatankan Anis....

So kita terus pegi plan yg ke-2. Hospital pakar. 1st sy call Regency Seri Alam, x ada doktor muslim utk sunatkan baby. OK. 

2nd sy call Hospital Penawar Pasir Gudang. Operator yg sambut call sy ialah lelaki tp baik n friendly. Sy bgtau dia masalah sy dan dia dapatkan sy no hp doktor pakar kanak2 di Hospital Penawar, Dr. Asmiati.




Bila google baru sy tahu, ni bukan calang2 doktor ni... "A. Prof" tu.... Kalau sy tahu dr tadi, sy panggil dia 'Prof'... Anyway, apa maksud 'A. Prof' tu ye????



Dapat je no hp, sy terus call doktor tu. Alhamdulillah Dr. tu jawab call sy dan sy terus bgtau dia masalah sy. Alhamdulillah Dr. Asmiati tu sudi nak sunatkan baby Anis. ( Baiknya hati doktor ni, semoga Allah permudahkan urusan doktor ni dunia dan akhirat. Aamiin...) Alhamdulillah sangat dan sy pun terus ke Hospital Penawar Pasir Gudang 'dan dan' tu jugak!!

Sampai kat spital, tgk mcm ramai gak patient.. Anis plak baru belajar berjalan, so time ni la dia nak tajamkan skill berjalan dia...kerja dia berjalan je kesini sana. Kekadang dia merangkak!! Aduhai anak..kotor lantai tu sayang..walaupun karpet... Dia tak mahu di pegang, dukung pun x nak.. Aduhai.. Redho aje la..semoga Allah lindungi Anis dr bakteria kotor semua tu..


Gambar Anis yg kebosanan menunggu.. Budak kecik bukan leh dok diam2. X nak di pegang, meronta2. Habis bergolek gelantang dia atas lantai klinik hospital tu... Sabor...sabor...




Lastnyer kena gak 'babab' si Anis ni... Hyper benor plak dia kat spital ni.. Tengok muka ibu Anis tu... Muka tahan saborrr kan....kan....kan...




Ni kakak kepada heroin citer entry kali ni..nama dia Anas Sofina. 



Kakak Anas yg td bukan main muslimah dgn tudung ayu pun, lastnyer mintak bukak tudung.. Penat kut + lapar lum makan.. Ha ha ha 


Time tu Doktor ada patient yg nak kena check jantung tu pasal lambat sikit.. Bila sampai giliran (last skali), kami anak branak pun masuk bilik. Alhamdulillah Anis ok sgt, nampak dia relaks je ( ye la..dia bukan tahu dia nak kena sunat :-P ) Doktor Asmiati tu pun ok sgt melayan kerenah Anis. Dia letak mainan2 atas meja, Anis pun suka nak main2 dgn mainan tu. Doktor tu pun mcm relaks2 je.. Sembang2 dulu.. X la mcm sesetengah Doktor yg tergesa2 nak bg setel cepat. Mungkin nak bg emosi Anis relaks kut.

Minta kebenaran Dr. nak bergambar dan terus terang ngan Dr. untuk entry blog sy.. Alhamdulillah Dr. Izinkan. Baik Dr. ni... Tu aksi dari Anis yg tetiba je post mcm tu.. Ni sebelum khatan ni..


Dalam sembang2 ngan Dr. tu dia ada citer, pengalaman dia, ada ibubapa yg terlupa khatankan anak perempuan diaorg sampai umur dah 4 tahun! So Dr. ni bantu jugak utk selesaikan masalah sunat anak tu. Dr. juga bgtau kalau di Pakistan, perempuannya disunatkan dgn cara 'potong habis'!! Makk aii...terkejut sy dengar!! Doktor kata lagi, di Malaysia kita ikut Mazhab Syafie, jadi hanya khatan sedikit shj. Masa yg baik untuk dikhatankan untuk bayi perempuan ialah dalam umur 4 bulan kebawah atau di awal2 kelahiran. Kalau dah lebih, bukan x boleh, tapi mungkin baby dah ada rasa sakit dan mungkin juga susah skit nak handle sebab baby dah mula gerak aktif. So mommy2 kat luar sana, ikut tips Doktor Asmiati ni ye, jangan terlupa plak mcm sy!!



Bila dah everything looks find, Anis pun di letakkan atas katil. Dekat katil pun Dr. layan dulu Anis bersembang...layan Anis tgk kartun kat dinding dulu pastu bila everything ready, Puan Syida pembantu Dr. tu pun dah ready, baru la Dr. jalankan kerjanya. 





Sy kena pegang tangan Anis, Syida pembantu Dr. tu pulak kena pegang kaki Anis. He he he... Waktu ni Anis dah start menangis dah sebab dia meronta x nak di pegang. 





Ala kejap je Doktor wat keja, sminit je kut dah selesai!! Alhamdulillah!! Selamat Anis ku telah dikhatankan...






Habis khatan Doktor pun pandai ambik hati patient dia balik, dia dukung2 si Anis.. Bagus doktor ni!! Anis pun cepat je stop nangis. Lega hati sy. 


Penat Anis...tdo di dukung kakaknya DD..


Semuanya dah berakhir. Caj khatan RM 80.00 je.. Misi hari ni untuk khatankan Anis, Allah dah makbulkan dan permudahkan dgn mengutuskan Doktor Asmiati dari Hospital Penawar Pasir Gudang dlm misi ni. Alhamdulillah. Tq Allah. 




Sajer la nak share ngan kawan2 benda ni. Mana la tau kalau2 uolls x tahu sekarang dah ada Doktor Pakar Kanak2 kat Hospital Penawar Pasir Gudang..






Misi selesai...kami pun pergi makan.. Alhamdulillah.










No comments:

Post a Comment