Tuesday, 12 January 2016

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protin berasaskan kacang soya. Hakikatnya pengasingan protin yang pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70an. Dimana kini banyak ujian klinikal telah membuktikan bahawa Dr. Shaklee telah lama mengetahui protin soya adalah factor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.

ESP Shaklee di iktiraf di seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan.
Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi ‘non-GMO’ (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula setiap 850g (satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

ESP Shaklee merupakan satu2nya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. 

Sangat sesuai untuk semua peringkat umur – tua dan muda. Manakala indeks (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai juga kepada pesakit kencing manis.

1 Hidangan ESP     =      2x ganda daging, 4x ganda telur, 12x ganda susu rendah lemak

ESP - rendah lemak, tiada kolestrol dan tiada acid urid. Ia sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.Manfaat Utama
-          Awet Muda -  Asid Amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain2. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.

-          Baik untuk hormone – Kacang soya adalah satu2nya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones. Fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.

-          Baik untuk prostat – Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.

-          Kulit remaja – Meransang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
-          Pembekal tenaga -  Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan system imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migraine, insomnia dan tekanan.

-          Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.

-          Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitality, dorongan seksual dan rangsanganKEPENTINGAN PROTIN
Protin merupakan bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka setiap organ kita memerlukan protin. Kekurangan protin menyebabkan kelemahan dalam system imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormone dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.APA ITU ASID AMINO ?
Protin terdiri daripada 20 jenis Asid Amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protin yang berbeza mengikut kepada keperluan protin dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.
Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ia dikenali sebagai asid amino ‘tak perlu’. Asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai ‘asid amino perlu’. Shaklee telah menyediakan kesemua asid amino perlu tersebut.

Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetic, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.


Image result for esp shakleeCara Pengambilan :  Ketika perut kosong
2 – 3 kali sehari, 2 sudu besar – di bancuh bersama air (air panas tidak boleh) atau jus kegemaran. Boleh di bancuh bersama Meal Shake  dan Performance Drink.

(Saya bancuh dengan Ribena – sedap sangat….)


Testimoni :Image result for esp shaklee


Image result for esp shakleeImage result for esp shaklee

Image result for esp shaklee
Wahhhhhh!!!  terlalu banyak testimoninya.. kawan2 bleh tengok testimoni yg lain2 kat google ye....

No comments:

Post a Comment